1. november var en merkedag for småbarnsfamilien på Leikong på Sunnmøre. Fra den dagen ble det mye vanskeligere å handle på butikken.

Familien Havåg
Familien Havåg består av Lene, Øyvind, Helle og Levi.FOTO: PRIVAT

– Tanken er å leve gjennom sesongene og se hva vi får tak i, sier Lene Havåg. Nå er hun i full gang med å sylte surkål og rødkål.

Den opprinnelige planen var å kun spise lokalmat fra Sunnmøre, men siden det blir produsert svært lite grønnsaker der, måtte de utvide nedslagsfeltet til hele landet.

Ærlig mat

Havåg er utdannet kokk og jobber til vanlig i Nordsjøen. Nå er hun hjemme i svangerskapspermisjon med sønnen.

– Prosjektet startet fordi jeg har lett etter litt mer ærlig mat. Jeg føler ofte at jeg blir lurt i matbutikkene, sier Havåg, som blogger om erfaringene sine.

Hun vet om at det finnes mange lokale produsenter, som ikke er synlig på det store markedet. Etter hvert som hun forsket på kortreist mat, fikk hun ideen om å kutte ut all importmat i ett år.

En trend i tiden

Annechen Bugge
Annechen Bugge er matforsker ved Statens institutt for forbruksforskning.FOTO: ROLF PETTER OLAISEN / NRK

Gjennom flere undersøkelser gjort av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), kommer det frem at en økende andel av forbrukerne er opptatt av at maten de kjøper skal være kortreist, lokal og produsert i Norge. De ser på maten som tryggere enn den importerte maten.

– Norsk og nordisk mat er på moten, sier Annechen Bugge. Hun er matforsker ved SIFO.

Bugge mener at det å bare spise norsk mat i ett helt år skal kunne gjøres uten at det blir for vanskelig.

– Klart at ønsker man ferske bær og grønnsaker er det en større utfordring enn å velge frosne alternativ, sier Bugge.

Savner knekkebrød

Hos familien Havåg har de oppdaget at det kan være utfordrende å besøke andre og måtte takke nei til maten de får servert.

Lene Havåg og familien
Familien Havåg skal kutte all importmat i ett år.FOTO: PRIVAT

– Det jeg savner aller mest er hverdagsvarer som knekkebrød, som er produsert i Sverige, majones og pasta. Nå må vi lage det selv eller finne andre alternativer, sier Havåg.

Hun bruker mye av dagene til planlegging av måltider, og mener at hele familien har fått et sunnere kosthold, fordi de bruker mer tid på matlaging. Hun tror ikke de kommer til å bruke mer penger enn før på mat, men at de tvert imot unngår impulskjøpene.

Småbarnsmoren skulle ønske at hun hadde gjort en litt større innsats i forkant av prosjektet for å finne hvor de ulike matprodusentene finnes.

– Forhåpentligvis finner vi ut mye etter hvert, sier Havåg. Paret har gitt seg selv lov til å spise sukker og krydder som ikke blir produsert i Norge. Også kaffe fra lokale brennerier og sjokolade fra lokale produsenter er tillatt.