En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Stølsvidda fjellgris

Stølsvidda fjellgris

Bak Stølsvidda skjuler det seg en familie på 5. De holder til på et gårdsbruk mellom Strandefjorden og Stølsvidda i Valdres. De er mest kjent for fjellgris, men har også lam, rein og villfisk. De mener at jordbruk og husdyrbruk i fjellområdene er framtidsretta, og at det er viktig å produsere mat på norske ressurser. “Vi liker å vite på hvilke bord dyra våre havner og vil gjøre det enkelt å handle mat rett fra bonden.” På gården driver de kretsløpsjordbruk der ulike dyreslag pleier hverandres beiter. Grisen brukes til jordarbeid og gjødsling av områder til oppdyrking. På nydyrkingsfeltene sår de gress som skal bli vinterfôr til sauen. Når gresset er slått kan grisen spise etterveksten. Og bak tripper hønene.

Fjellgris fra Valdres er tildelt merket Spesialitet – Unik smak.

Levert på døraimg_2340

Du, Lene?? Hvor mye bestilte du egentlig? Øyvind står med en stor kasse med svinekjøtt i hendene. Utenfor står en varebil fra Stølsvidda Fjellgris -det er bonden sjølv som er her. Han har kjørt fra Valdres og levert fjellgris på døra til oss og andre heldige kjøpere. For heldige er vi som har muligheten til å kjøpe dette unike produktet.

Fjellgrisen kommer til oss på våren og slippes ut på fjellbeite 1000 moh. Her får den gå og beite fritt, leke og sove i små grisehus. Fjellgrisen er mer i bevegelse, vokser saktere og slaktes senere enn vanlige griser. Fôret er det grisen selv finner på bakken av gras, einer, vier og lyng, samt vår egen fôrblanding og kokte poteter. (stolsvidda.no)

Vi ønsker han en fin tur videre. Det nærmer seg slutten av ruta. Han skal en tur innom Kristiansundområdet før han kjører hjem igjen til Valdres og familien.
Neste levering langs denne ruta er i uke 47.

Vil gjøre det enkelt å handle mat rett fra bonden

De har nettbutikk hvor du enkelt kan bestille hvilke stykker av grisen du vil ha, alt i fra hode og labber til koteletter og indrefilet. Eller hvorfor ikke bestille en hel eller halv gris? De har også fjellgriskasse, baconkasse eller lag-dine-egne-pølser-kasse. Vi bestilte en stor fjellgriskasse med ekstra bacon og ribbe. Kjøttet kom vakuumpakket og merket.

Vi liker å vite på hvilke bord dyra våre havner og vil gjøre det enkelt å handle mat rett fra bonden.

fjellgris_butikk_banner kasse_bombe4 om_oss_familien3

Foto: Stølsvidda (Damian Heinisch)

Kommentarer

kommentar