En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Svensk gjær eller surdeig?

Svensk gjær eller surdeig?
Foto: Inger Munch De norske Gjær og Spritfabrikker (Kristiania Presgjærfabrik) ved Akerselva, Foto: NTM
Foto: Inger Munch
De norske Gjær og Spritfabrikker (Kristiania Presgjærfabrik) ved Akerselva, Foto: NTM

Særnorsk levende gjærkultur forsvant

På sletten rett over Bjølsenfossen startet Kristiania Pressgjærfabrikk gjærproduksjon i 1883. Mer gjær og mel måtte til for å brødfø den sterkt økende befolkningen i Oslo. Men i 2005 forsvant den karakteristiske lukten fra byen, lukten av gjær hadde vært godt merkbar langt utenfor Bjølsen-området. For mange var det en plagsom lukt, og noe som ble brukt som argument for å legge ned fabrikken. Andre sørget over at en gammel og særnorsk levende gjærkultur som var grunnstammen i produksjonen forsvant, og mente et viktig element i tradisjonelt bakverk ble borte! Iduns gjær er fortsatt til salgs i butikken og leveres til bakeriene. Men innholdet er fra en svensk gjærstamme – og smaker da brødet det samme som før?

img_3679 img_3606 img_3678

Surdeig

Siden det ikke lenger produseres gjær i Norge, begynte jeg tidligere i høst å lage surdeigskultur.
Vi har forsøkt én gang tidligere, men mislyktes. Denne gangen gikk det bedre og jeg har nå en lys og en grov kultur som lever litt på benken og litt i kjøleskapet. Jeg har brukt oppskriftene på surdeigskultur fra Åpent bakeri sin knekkebrødbok. Epleskall fra hagen ble brukt til å starte den lyse kulturen og økologisk rugmel fra Volda elektriske Mylne i den grove. Nå prøver jeg å bake og mate de ca. én gang i uken.
Vi er fortsatt i en startfase så vi prøver og feiler litt, men resultatet er overraskende bra.

Surdeigshveteboller

img_3848

I dag prøvde jeg meg på surdeigshveteboller med eggekrem. Oppskrift kommer.

Kommentarer

kommentar