En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Havregryn

Havregryn

 

Havregryn har av norske ernæringseksperter blitt kåret til én av de fem sunneste tingene man kan spise. Havregryn gir god metthetfølelse og det høye inneholdet av betaglukaner i kostfibrene gjør at blodsukkeret stiger langsomt.

Prosjekt havregryn

Jeg har alltid kjøpt havregryn på butikken uten å tenke så fryktelig mye over det. I det siste har jeg imidlertid oppdaget at det finnes andre havregryn enn den store oransje pakken som gjerne står på paller i butikkene. Platetørka havregryn, svarthavregryn, havre av urkorn, bygg- og havregryn, gullhavre, økologisk, store, lettkokte … Jeg er hekta og har rett og slett begynt å samle på havregryn.

En ny pakke i samlingen

I jula kom mamma på besøk, ved tilfeldigheter hadde hun kjøpt med en pakke havregryn til meg fra Tøsse Mølle uten å ane noenting om mitt lille havregrynprosjekt. Jeg ble veldig glad, men det var fortsatt en pakke jeg manglet i samlingen min; urkornet «Den sorte havre».

Foto: Matmerk

Vi tester havregryn

Dagen er kommet, det er lørdag og grøtdag. Svarthavregryn fra Den sorte havre er endelig i hus.
Nå skal det testes hvilken havregryn som er den beste!

Jeg koker grøt av 12 forskjellige typer havregryn, skriver navnet på baksiden av Post-It-lapper og klistrer på skålene. Deretter kommer Øyvind inn på kjøkkenet, flytter rundt på skålene og skriver tall på lappene. Vi setter oss til bords, alle får utdelt en skje, notatark og penn.

To av havregrynene skiller seg ut

Brettet blir snurret på og vi smaker oss gjennom de seks skålene. Helle tegner på arket sitt og smaker fra alle skålene, spesielt nummer tre, for det er hennes tall. Jeg og Øyvind stirrer på hverandre med alvor i blikket. Vi smaker, noterer og  utveksler blikk. Det er forskjell – ganske stor forskjell også. Flere av dem smaker blasst og nesten melete, men én av dem skiller seg ut! Vi er enige! Øyvind tipper det er havregryn fra Mylna, men det er havregrynet mamma kom med i jula; Tøsse mølle! Hm, aldri hørt om det før. Neste runde opplever vi det samme. Én av havregrynene skiller seg ut. På lappen står det: Den sorte havre.

Sunt urkorn fra vikingtiden

Svarthavren fra Den sorte havre har 50 % høyere fettinnhold og lavere innhold av karbohydrater enn vanlig hvit havre. I tillegg inneholder havren noe mer protein. Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden og er optimalt tilpasset det norske klimaet.

Foto: Den sorte Havre

Tøsse Mølle

Jeg har aldri hørt om Tøsse mølle og er nysgjerrig. På baksiden av pakken står det et telefonnummer og jeg ringer. Jeg kommer direkte til daglig leder, Morten Svensson. Han skal akkurat til å starte opp mølla, men har tid til en liten prat. Det er stort sett pensjonister som ringer meg, forteller han. De ringer fra hele Norge for å kjøpe havregryn. Finnes ikke maken. Du skjønner, det er vi som produserte Bjørn havregryn før vi solgte navnet. Men vi kom aldri skikkelig inn på posemarkedet for havregryn igjen, for merkevaren «Bjørn» hadde hatt en veldig sterk posisjon. De som vet hvordan ordentlig havregryn skal smake, derimot, ringer meg fortsatt, også sender jeg.

Foto: Tøsse Mølle

Jeg føler meg lurt!

Jeg tar en nærmere titt på de andre havregrynene jeg har kjøpt og på et øyeblikk er havregryneventyret mitt snudd på hodet. For åtte av de 12 pakkene med havregryn jeg har foran meg er produsert hos Stangeland Mølle. Jeg føler meg lurt! Har vi ikke et stort utvalg av havregryn allikevel?

Hva med Den sorte havre? Jeg sender en mail og får svar tilbake at havregrynet blir dyrket av dem på Tveter gård i Østfold og deretter sendt til Osterøy og Tøsse Mølle. Vi fikk altså to på topp i vår helt uformelle dønn seriøse smakstest og begge er produsert hos Tøsse Mølle.

Det er i dag Morten Svensson som driver mølla sammen med sin kone, men fremtida til Mølla i Tyssebotn er usikker. I fjor bygde Norgesmøllene sin egen mølle og de mistet dermed 90 % av omsetninga.

Jeg tror jeg må ringe mamma og be henne kjøpe med en kartong.

Kommentarer

kommentar