En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Nytt år, nye muligheter

Nytt år, nye muligheter

Det ligger en helnorsk jul bak oss hvor vi har fråtset i norsk mat, men nå er pinnekjøtt og juleribba fortært. De to første månedene av prosjektet er unnagjort og hva føler vi egentlig nå? Vi har surfet på en bølge av friskt pågangsmot etter prosjektstart, men nå kommer vinteren. Klarer vi å bruke av det vi har i fyser og bod på en fornuftig måte? Blir savnet etter frisk frukt og grønt for stort?

Lommeboka er tom og julemagen skal vekk

Foto: godt.no

Sesongens siste norske tomat er hermetisert, det siste norske eplet er spist og norsk salat er ikke å finne lenger. Bortsett fra rotgrønnsaker må vi i frysedisken for å få tak i grønnsaker. Vi er kommet til januar, den måneden i året hvor lommeboka er tom, julemagen skal vekk og lettere mat skal på bordet. Blir det vanskeligere når utvalget i grønnsaker og frukt er begrenset? Jeg vet jeg kommer til å savne salat proppfull av grønnsaker i alle farger og krydrede eksotiske supper. For meg er det den beste starten på året etter all den feite julematen.

Er norsk mat dyrt?

Kraftkar fra Tingvollost som vant prisen for verdens beste ost koster.
Er det dyrt å spise ost til 500 kr/kg.
– Ja. Punktum.
Spiser vi denne osten på en annen måte enn vi spiser ost til 100 kr/kg?
– Ja.

Foto: Matmerk

Vi har endret vanene våre, vi er mer nøysomme, nyter maten mer og kaster mindre. Hvor stort stykke jeg skjærer av baconet blir nøye analysert før den går i gryta og vi jubler over nye funn i ostedisken. Vi har brukt mye tid og penger på mat de to siste månedene, men vi har fylt opp fryser, bod og kjeller. Planen er nå at vi skal leve av det og at pengebruken skal gå ned og derfor jevne seg ut i løpet av året. Om økonomien går sånn som vi håper vet vi ikke før i slutten av året. Om maten vi spiser er dyr, ja det tror jeg. Men vi opplever en matglede og respekt for maten som vi ikke har opplevd tidligere, så får vi se da i slutten av året hvor tom lommeboka er.

Det er fortsatt vanskelig å være gjest

Jeg vet ikke hva mer jeg skal si om det. Det er bare vanskelig. Ikke alle skjønner hva prosjektet innebærer og jeg har fått spørsmål om vi ikke dyrker kakaobønner i Norge så mange ganger nå at jeg ikke blir overrasket lenger. Bananer, klementiner og ananas dyrkes heller ikke her til lands. Det har blitt en selvfølge for meg, men mange tenker ikke over det.

Helle får spise det hun vil hos andre. Vi har blitt enige om at det har ingenting å si for prosjektet at hun har spist et par klementiner i jula og fått godtepose av nissen på juletrefest. Vi synes ikke det er riktig å si nei til henne når “alle andre” får, men hjemme følger vi prosjektet.

De som virkelig tar prosjektet seriøst er Øyvind sine foreldre. De satt en hel kveld og knakk ferske hasselnøtter fra hagen så jeg skulle få “kransekakestenger” til jul.

“Her kommer ingenting på bordet som dere ikke kan spise!” sier svigermor og leter frem pålegg fra kjøleskapet. Er hun i tvil er det heller ingen andre som får.

Nytt år, nye muligheter

Vi går inn i det nye året på en litt annen måte enn vi gjorde i fjor. Juletreet drysser litt mindre, fryseren er fullere og julekakene blir spist opp i stedet for å bli kastet. Vi har fått svar på mange ting vi lurte på om norsk mat, men langt ifra alt er oppklart. Vi ser frem til det nye året og gleder oss til å lete videre i norges matfat etter flere sannheter og nye matskatter.

Godt nyttår fra oss!

Kommentarer

kommentar