En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Frosne norske grønnsaker

Frosne norske grønnsaker

Det er mars og i butikken ligger langreiste grønnsaker «Made in Spain». Bare halvparten av grønnsakene vi nordmenn spiser er dyrket i Norge. Er du opptatt av å spise kortreiste norske grønnsaker om vinteren, så bør du ta en titt i frysedisken. Frosne grønnsaker har hatt et dårlig rykte, men mye har hendt bare de aller siste årene gjennom forskning og utvikling av ny fryseteknologi.

Vi har vært så heldige å få en kasse med grønnsaker fra Findus for å smake hva som finnes av norske grønnsaker fra frysedisken.

Frosne norske grønnsaker vs. ferske importerte

Det er begrenset med forskning på ernæringsmessig innhold i ferske versus fryste grønnsaker, men de studiene som finnes peker alle i samme retning. Innholdet av vitamin C i fryste grønnsaker holder seg ved lagring. I tillegg viser også enkelte internasjonale studier at flere typer fryste grønnsaker har høyere nivåer av diverse antioksidanter, lutein og betakaroten enn det man finner i ferske grønnsaker etter lagring og transport.

Foto: nofima

Mister 25 % av C-vitamininnholdet

Grønnsaker er levende materiale og etter høsting vil de fortsette å puste. Næringsstoffene brytes ned og det er C-vitaminet som ødelegges raskest. Noen grønnsaker, som bønner, mister opp mot 25 prosent av C-vitamininnholdet bare i løpet av det første døgnet etter at de blir høstet. Grønnsaker som skal fryses blir høstet inn når næringsinnholdet er på det maksimale og fryst ned umiddelbart. Ferske importerte grønnsaker har derimot reist langt og ligget en stund på lager før de havner i handlekurven din.

Foto: Bønner mister opp mot 25 prosent av C-vitamininnholdet bare i løpet av det første døgnet etter at de blir høstet/BAMA

Konservere grønnsaker

Gulrot og kålrot er røtter som kan lagres ferske lenge, de har liten overflate og holder godt på de sunne næringsstoffene uten å måtte bli fryst. Erter, bønner, blomkål og brokkoli derimot har kort holdbarhet og frysing er en naturlig måte å konservere og lagre grønnsakene på.

Brokkoli i vinterhalvåret

Skal du ha norske grønnsaker i vinterhalvåret så bør du altså plukke de i frysedisken. På denne måten støtter du også norske bønder, se etter Nyt Norge så er du sikker på at de er norske.
De bør helst dampes, ikke kokes. Da beholder du mye mer av næringsinnholdet i dem.
I tillegg ivaretas smak, konsistens og farge på en bedre måte.

Smakfullt og enkelt

Vi synes noen grønnsaker egner seg bedre enn andre til frysing. Frosne erter er helt topp, mens gulrøtter er best ferske. Findus har en serie som heter perfekt til. Vi synes dette er et kjempegodt produkt og er imponert over konsistens og smak på f. eks. brokkoli, som jeg mener egner seg dårlig til frysing.
Frosne grønnsaker er enkelt, raskt og smaker overraskende bra.

Kommentarer

kommentar