En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Prosjekt høne

Prosjekt høne

Noe som opptar oss for tiden er høner

For en stund siden fikk jeg en telefon fra ei venninne som driver hønseri.
– Vi skal gasse høner i begynnelsen av februar og tenkte kanskje at du ville ha noen?
Det ville vi selvfølgelig så Øyvind dro avgårde en kveld og kom tilbake med 10 levende høner. De skulle slaktes neste dag, så vi lagde et midlertidig hønsehus i kjelleren, og plutselig fikk jeg lyst til å beholde de der. Det ble diskutert hardt det neste døgnet, men Øyvind sto på sitt og ville vente til vi har fått bygd et ordentlig hønsehus.

Foto: matmerk

Øyvind tok seg av selve avlivingen og ribbinga.

– Kanskje jeg må ta ei og ei, sier Øyvind mens han prøver å få tak i hønene inne i den provisoriske hønsegården i kjelleren.

Han fanger den første, holder den i et fast grep og kakker den i hodet med en trestokk.
Høna flakser litt før den blir helt stille. 

Etter at hønene er slaktet dyppes de i kokende vann for at det skal bli enklere å få ribbet dem.

Foto: Lene Havåg

Å slakte sin egen middag

Øyvind synes det er tøffe saker å ta livet av et levende vesen, men i det øyeblikket jobben er gjort går det fra å være et dyr til å bli en råvare. Det er fint å kunne være med på hele prosessen fra å hente dyret på vagla til den ligger i gryta hjemme. Vi spiser høna med andektighet og respekt, og ikke en dråpe kraft eller kjøttbit går til spille. 2 av hønene gikk i gryta her samme kveld og ble til hele 4 middager; Hønsefrikasé, løksuppe, hønsetaco og en restemiddag.

Svenske høner

Over tre millioner verpehøns gasses ihjel hvert år i Norge. Det vil si flere tusen kilo mat. I stedet for å spise dem ender de opp som fyringsolje og i sementproduksjon. Skal du ha høne til middag, får du nesten bare kjøpt svenske høner i butikken. Nå er den norske høna i vinden og vi har sjansen til å gjøre noe med det! Løp og kjøp høne!
Det er billig, bærekraftig mat og smaker nydelig!

Foto: Hønsefrikasé/ Lene Havåg

Kommentarer

kommentar