En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Norsk påske

Norsk påske

Norsk påske er en salig blanding av tradisjoner. Påsketradisjonene våre er hentet fra ulike religioner og fra ulike tider. Påskeegget er egentlig en gammel hedensk tradisjon som symboliserer fruktbarhet, mens påskelammet opprinnelig er en del av den jødiske påskefeiringen.

Foto: illustrasjon

Fra blodpudding til påskelam

Før handlet norsk påske mest om religion, og om hva man kunne spise.
Særlig maten på langfredag skulle minne om Jesu lidelse. Blodpudding og risvelling var symboler på korsfestelsen og piskingen av Kristus. Å spise salt sild skulle gjøre deg så tørst at du fikk en følelse av hvordan Jesus måtte ha hatt det, der han hang på korset.

I dag står lam på påskemenyen i mange norske familier, men påskelam ble ikke vanlig i Norge før i senere tid. Opprinnelig var dette en del av den jødiske påskefeiringen, til minne om at jødene måtte slakte lam før flukten fra Egypt. I dag er vi også opptatt av hva vi skal spise i påsken, men det handler mer om vi skal lage klassisk lammesteik i år eller være litt gærne og  prøve en ny vri med appelsin og couscous.

Foto: Matmerk/Metro Branding

Bypåske

Tradisjonen om å gå opp på fjellet i påsken, er ikke ny. I det gamle bondesamfunnet skulle ungdommene til fjells for å se på soloppgangen første påskedags morgen. Da skulle man kunne se at sola spratt rundt av glede over at Jesus var oppstanden.

I år ble det bypåske på oss i Trondheim hos Bestefar og Bæsta. Vi har vært på konditori, skattejakt på Sverresborg og små turer i nabolaget. Vi har også spist godt. Ikke så lett for vertskapet å ta i mot gjester med et noe spesielt kosthold, men de tok på seg oppgaven. Det ble diskutert majones med sojaolje, svensk tyttebærsyltetøy og norsk vaniljesaus. Min far skulle ut for å handle brød, og jeg sendte han i retning et av Trondheims bakerier.

– Hadde aldri trodd jeg skulle komme til å spørre om hvor gulrota i brødet kommer fra?

Litt mer komplisert enn vanlig, men sikkert lærerikt 😉

Foto: illustrasjon

Ufrivillig slankekur

Jeg liker hele pakka med Påske, appelsiner, kvikk lunsj, fjelltur, marsipan, krim og god mat. Vi dyrker ikke appelsiner i Norge, ikke kakaobønner og heller ikke mandler. Jeg og Øyvind eeeeelsker marsipanpølser, og godteri hører med når vi skal kose oss i påsken. I følge Nidar spiser nordmenn 850 kilometer marsipanpølser og kolibristenger i løpet av påskeuka. Påskemarsipan er blitt en tradisjon og mange inkludert oss selv kan ikke se for seg en påske uten. Men det ble altså det, en marsipanfri påske og historien ender igjen med med at vi ikke kan spise godteri. Av og til har jeg lurt på om det er en slags ufrivillig slankekur vi holder på med.

Foto: Nidar

Påskeegg og marsipanpølser

Vi prøver så godt vi kan å kompensere for alt godteriet vi ikke kan spise, med god mat. Og det klarte vi denne gangen også. Høydepunktet var nok elgsteik kokt i hveteøl med byggryn, og lammesteika med rosenkål og fløtegratinerte poteter smaker alltid godt.

Vi har også proppa i oss panna cotta i ulike varianter, ripsdessert, vafler og bløtkake.
Så selv om det ikke ble marsipan på oss er vi godt fornøyde og fortsatt ganske mette, men jeg må innrømme jeg gleder meg til fylte sjokoladeegg og kolibristenger om et års tid …

Kommentarer

kommentar