En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Gjøk og spekemat

Gjøk og spekemat

Vi er opptatt av at maten skal være kortreist, ha en historie og være bærekraftig for framtiden. Men hvor godt kjenner vi egentlig matkulturen vår og klarer vi å forvalte den på riktig måte? Jeg fikk nylig låne en bok om mat og primstaven, og ifølge den gamle kalenderen skal gjøken være rett rundt hjørnet. Men hva symboliserer den og hva er egentlig sammenhengen mellom gjøk og spekemat?

Foto: matmerk

Mattradisjoner

Når vi snakker om røttene våre er det ofte hvor slekta kommer fra, men en viktig del av vår bakgrunn har også med mattradisjoner å gjøre. Matkulturen vår er knyttet til fjell, fjord, bygd og landsdel. Årstidene, familiebegivenhetene og høytidene har sine mattradisjoner og skikker, og mange retter har overlevd gjennom mange slektsledd.

Merkedager og primstaven

Primstaven oppsto som en kirkelig kalender mest trolig på midten av 1500-tallet – merkene markerte spesielle dager gjennom året. Bak hvert enkelt merke er det en historie og kunnskap våre forfedre har lært seg gjennom å leve tett på dyr og natur. Merkedagene er ofte knyttet til helgener og høytider og ulike gjøremål gjennom året – mange av merkedagene har også noe med mat å gjøre.

Foto: Primstav fra 1668/norsk folkemuseum

Gaukmesse

1. mai er gaukmesse og på primstaven er merket en fugl, for nå venter vi på at gjøken skal komme og si i fra at sommeren er i anmarsj. Datoen kan variere og jo lenger nord vi beveger oss, jo senere er feiringen. På Sørlandet er det 1. mai, i Telemark 6. mai og i Romsdalsfjorden 12. mai. En vanlig skikk denne dagen er å spise spekemat. “Den siste rest av vinterforrådet kan nå fortæres fordi sommeren vil bringe nytt.” 

Foto: Tall fra 2009 viser at nordmenn i gjennomsnitt spiser 400 gram spekeskinke i året, til sammenligning spiser spanjolene 3,3 kg og italienerne 4,4 kg. Eivor Eriksen/Matmerk

Pizza med rømme og spekeskinke

Her i huset spiser vi mye spekemat for tiden, som snacks eller i suppe, omelett eller til fisk. Vi bruker den aller mest på pizza og favoritten her i huset er såkalt kvit pizza hvor tomatsaus er byttet ut med rømme og toppet med spekeskinke.

Pizza er vel ikke det første vi tenker på som norsk mat og det var nok ikke vi som fant opp pizzaen. Men å spise brød med noe oppå finner man i alle verdens kjøkken, også her nord. Brauddiskr eller brødtallerken ble lagt rett på bordet og fisk eller kjøtt ble lagt oppå. Man spiste med fingrene eller med hjelp av en kniv.

Foto: Minipizza med rømme og spekeskinke/ Lene Havåg

En porsjon norsk mathistorie

I dag har vi gode hjelpemidler, som kjøleskap og fryser for å ta vare på maten, og vi har det meste tilgjengelig hele året. Vi trenger derfor ikke spare på spekekjøttet for at det skal vare helt til Gaukmesse. Men hvorfor ikke være med å ta vare på matkulturen vår og servere spekeskinke og en porsjon norsk mathistorie i dag, den 1. mai?

Kommentarer

kommentar