En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Livet med en surdeig

Livet med en surdeig

Livet med en surdeig

I løpet av prosjektet har vi har fått 3 nye familiemedlemmer: Magda, Berit og sure Sivert.
Dette er surdeigene våre. De vil ha mat ofte, helst 2 ganger om dagen, vanligvis når jeg skal legge meg eller når jeg skal levere i barnehagen. Så det kan bli litt hektisk her på morgenen, Levi hyler fordi han er trøtt og Helle er utålmodig og maser.

– Bare vent litt! Skal bare mate Magda først!!

Avogtil må jeg ha litt pause så da får de stå en uke i kjøleskapet. De gir oss fantastiske brød, så jeg har jo blitt litt glad i de og prøver så godt jeg kan at de skal ha det bra 😉

Jeg har hørt at å ha en surdeig er som å ha et ekstra barn. Jeg synes det er ta litt vel hardt i, men kan si meg delvis enig.

Døde før dag 4

Jeg har prøvd å lage surdeig en gang tidligere, men den døde før jeg var kommet til dag 4. Denne gangen hadde jeg funnet en ny oppskrift, og med nytt pågangsmot var jeg klar for å prøve meg på surdeig igjen. Jeg laget en grov og en lys starter, den grove er startet på økologisk rugmel og den fine på epleskall fra økologiske epler.

Det er viktig at det er økologisk, for man er ute etter de naturlige bakterier som finnes i epleskallet og kornet. Jeg fikk i gang starterene mine på første forsøk og etter ca. en uke var jeg klar for å bake mitt aller første surdeigsbrød.

Sure og tunge brød

I begynnelsen ble brødene til tider litt sure på smak og ganske tunge, men etterhvert fikk jeg dreisen på det og det ble både pizza, boller og foccacia. Smak og konsistens var på plass, men jeg var enda ikke helt fornøyd med luftigheten.

Google hadde ikke svar

Jeg begynte å google, leste side opp og side ned om surdeig. Nettforum, facebookgrupper, blogger og kokebøker. Kjente matbloggere og nettsider, alle har sin versjon av hvordan man skal bake med surdeig, men ingen var like. Det var et kaos av oppskrifter, fremngangsmåter tips og råd. Jo mer jeg leste, dess mere forvirret ble jeg.

En bok om surdeig

Til slutt fant jeg et par nettsider og bøker som fikk peilet meg i riktig retning. Så hvis du sliter litt med bakingen eller bare vil lære mer, vil jeg virkelig anbefale boka SURDEIG; en god bok som tar for seg surdeigsstarter og bakingen punkt for punkt. I tillegg vil jeg anbefale theperfectloaf.com, det er en blogg med gode forklaringer og fremgangsmetoder.

Etterhvert vil jeg også dele mine oppskrifter. Lykke til med bakingen!

Hilsen

Lene, Magda, Sure Sivert og Berit

Kommentarer

kommentar