En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Fløyelsgrøt og spekemat fra TIND

Fløyelsgrøt og spekemat fra TIND

SPONSA

Sankthansaften

Livets store og små begivenheter har tradisjonelt blitt markert med grøt. Rømmegrøt er festmat og til Sankthans kokes det små og store gryter med den fine grøten rundt omkring i landet.

I bygda vi bor i går barna i fantetog, det blir servert rømmegrøt på grendahuset og dagen blir gjerne avsluttet med bål i fjæra. Jeg gikk glipp av feiringa i år da jeg kom seint hjem fra Nordsjøen. For å få litt midtsommerstemning ble det fløyelsgrøt til lunsj lørdag.

Vekker gode barndomsminner

Fløyelsgrøt,  smørgrøt eller silkegrøt, kjært barn har mange navn og vekker gode barndomsminner hos mange. Der et fint alternativ til risengrynsgrøt eller rømmegrøt. Det er enkelt og raskt å lage, og med ingredienser som mel, melk og smør er det noe de fleste har hjemme. Serveres med smørøye og sukker, og smaker ekstra godt med spekemat ved siden av, vi hadde #02 vellgra coppaskinke fra Tind.

Oppskrift fløyelsgrøt

1 l. helmelk
ca. 2 dl. siktet hvetemel, emmer eller spelt
1/4 ts salt
1 ss sukker
50 g smør

Rør ut melet med ca. halvparten av melka
Varm opp under konstant omrøring
Spe med resten av melken
Kok grøten på svak varme i ca. 5 minutter
Smak til med salt, sukker og rør i smøret tilslutt

Kommentarer

kommentar