En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Tind spekevarer

Tind spekevarer

SPONSET

Når jeg skal kose meg litt tar jeg en ørliten bit…
Når vi skal spise noe godt er det ofte spekemat som havner på bordet hjemme hos oss.

Sunnmørsk stahet

Tind er historien om familien Ringstad, sunnmørsk stahet og bratte fjellsider. På vakre Stranda, omringet av Sunnmørsalpene, ligger Tind Spekevarer. Her har de sluppet løs skapergleden og lidenskapen for mat, og produserer spekemat i verdensklasse. De er opptatt av å la kjøttsmaken, krydderet, urtene og modninga få hovedrollen, og bruker derfor lite salt i produktene sine.

Det startet i 1884

Allerede på slutten av 1800-tallet ble det produsert spekemat på Stranda. Med på flyttelasset til en doktorfamilie fra Stavanger kom bygdas aller første kjøttkvern. Med denne laget Karl Ringstad, som siden startet Ringstads Pølsefabrikk, sine første spekepølser i 1884.

Satset sparepengene sine

Etter to generasjoner og nærmere 100 år med vekst, ble Ringstad Pølsefabrikk solgt ut av familien. De neste 30 årene var preget av skiftende eiere, nedbemanninger og omstruktureringer, og førte til slutt til at fabrikken ble nedlagt. Det ville ikke de ansatte ha noe av. De satset sparepengene sine og startet sitt eget selskap. Tanken var å produsere spekemat etter eget hjerte, uten å tenke lavest mulig pris.

I verdsarvsområdet aler ein opp dyra på same måten som før.
Vi trur dette er med på å gje den gode smaken.

Verdensarvområde

Ikke langt fra spekematfabrikken på Stranda ligger Geirangerfjorden. Fjorden og området rundt går for å være av de vakreste naturområdene i Europa og er beskyttet av UNESCO for sitt særpreg. En viktig del av særpreget er fjellgårdene. Enkelte av gårdene ligger på små fjellhyller flere hundre meter over fjorden. Fjordområdene har vært benyttet av mennesker helt siden isen trakk seg tilbake for 10 000 år siden.

Her har mennesker og dyr levd sammen og skaffet seg et levebrød gjennom hardt arbeid, nøysomhet og kunsten å stelle godt med de ressursene dem hadde. I verdensarvområdet driver de med dyr på samme måte som før. Det er få dyr på hver gård, mye blir gjort for hånd og dyra beiter fra fjæresteinene og helt opp til de høyeste toppene på 1700 meter.

Det høyeste internasjonale kvalitetsstempel

Status som verdenssarv er det høyaste internasjonale kvalitetsstempel et naturområde kan få. Med dette innebærer også et ansvar om å sikre verdensarven for fremtida. Verdensarven er en merkevare og av stor verdi for reiselivet. Tidligere i vår hadde de krisemøte i Geiranger. Landskapet langs Geirangerfjorden står nemlig i fare for å gro igjen og kan miste statusen som verdensarvområde.

Tind henter lam fra 15 gårder i området og er dermed med å oppretteholde kulturlandskapet på en av de vakreste plassene i Norge. Tind spekevarer er å få tak i hos de fleste dagligvarebutikker.

Kommentarer

kommentar