En kulinarisk reise - et familieprosjekt

La oss slå et slag for byggrynet

La oss slå et slag for byggrynet

Sponset innlegg

Bygg er én av verdens eldste kulturplanter, og regnes som selve urkornet. Tradisjonelt har bygg vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl. Bygg er kornsorten det dyrkes mest av i Norge, men den brukes veldig lite. Det er det på tide å gjøre noe med, så vi vil slå et slag for byggrynet. Byggryn har et høyt fiberinnhold, er rikt på rikt på protein og antioksidanter og kan med fordel brukes i stedet for ris, havre eller pasta i mange retter.

Nakenbygg

Alt bygg som produseres i Norge i dag har agner/skall. Bygg med skall kan ha en karakteristisk smak, og skallet blir fjernet for å redusere denne smaken. Med denne prosessen utnyttes kun 50-70% av kornet, og samtidig fjernes mye av helsekomponentene. Duga bygg er en skalløs type – et såkalt nakenbygg – og hele kjernen med alle de gode helsekomponentene kan benyttes til mat. Duga bygg har et ekstra høyt innhold av kostfiber, som holder deg mett lenger og forskning viser at betaglukan fra bygg kan forebygge livsstilsrelaterte sykdommer som diabetes og høyt kolesterol.

Duga Bygg

DUGA er en ny generasjon byggkorn, foredlet med tanke på smak og næringsinnhold. Med stor respekt for kvalitet og tradisjoner har utvalgte bønder i Østfold dyrket frem et byggkorn som er optimalt med tanke på smak og næringsinnhold for mennesker. Duga Byggkorn har en produktserie i Coop, under merkenavnet GULLBYGG, med dette unike kornet. Klippet bygg og byggflak som vi har vært så heldige å få prøve, kommer i butikk nær deg til høsten.

DUGA er «å vite hvordan» på gammelnorsk, men også å strekke til og være nok. DUGA er utledet av ordet «dugurd» som på nynorsk og dialekt betyr et mellommåltid som ble holdt på formiddagen, mellom frokost og middag. DUGA forteller med andre ord om en råvare som er tilstrekkelig rik på næring, troverdig, helsefremmende og ikke minst bruksvennlig.

Hedersplass

Da ris, pasta, frø og nøtter måtte ut av kjøkkenskapet, har hele korn fått en ny æra i vårt kjøkken. Vi bruker mye bygg, både som flak i brød, vafler, frokostblanding eller kjeks, og middagsgryn. Klippet bygg bruker vi som alternativ til ris, couscous eller potet. Her er to av våre favorittoppskrifter.

Byggrynssalat med vårgrønnsaker og ramsløkyoghurt

En frisk sommerrett med de norske grønnsakene som akkurat er kommet i butikken. Med byggryn som hedersgjest klarer denne retten seg fint alene. Hvis du vil ha den som tilbehør, kan jeg anbefale den ved siden av grillmat.

til 4-6 porsjoner trenger du

200 g klippet byggryn fra DUGA bygg

1 ss honning
1 ss eddik
1ss rapsolje

1/2 blomkål
1 beger minitomater
1 bunt reddiker
2 stk. vårløk
1 kurv bringebær
en neve bladpersille

3 ss yoghurt naturell
1 ts ramsløkpuré
salt

Kok byggryn etter anvisning på pakken og avkjøl (bytt gjerne ut noe av kokevannet med buljong).
Rør sammen, honning, eddik og olje, og bland i byggrynene
Skyll grønnsakene.
Skjær blomkålen i små buketter.
Del tomatene i to.
Kutt reddik og vårløk i tynne skiver.
Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene.
Ha tilslutt i bringebær og finhakket persille.

Lag dressing ved å røre sammen yoghurt og ramsløkpuré. Smak til med salt.

Scones med bygg, brunost og kulturmelk

Scones er enkelt og raskt å lage, og perfekt hvis du plutselig får lunsjbesøk eller vil lage noe ekstra godt til frokost

Til 8 stk trenger du:

150 g hvetemel
50 g byggflak fra DUGA bygg
2 ss finmalt hvete
2 ss grovmalt hvete
2 ss byggmel
2 ss sukker
1 ts bakepulver

1 neve revet brunost
1 dl helmelk
1 dl kulturmelk
50 g smør

Bland først sammen alt det tørre.
Vend inn revet brunost.
Ha deretter i melk, kulturmelk og smeltet smør.
Det er viktig å ikke røre før mye, og deigen skal være litt klissete.
Bruk en skje og fordel deigen til 8 boller på et bakebrett. Trykk de litt ned.
Stek på 180 °C i 15–20 minutter.

Kommentarer

kommentar