En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Reisebrev fra nordsjøen

Reisebrev fra nordsjøen

Jeg er akkurat kommet ombord på en boliplattform i Nordsjøen, her skal jeg være i 14 dager og kokkelere til de vel 350 menneskene som bor og jobber her. Jeg blir presentert for min medsammensvorne for de neste 2 ukene. Han heter Asbjørn, forteller at han er fra Vats og før første kaffepause har jeg fått høre om kone, unger, barnebarn, fiskekakene og naustet.

– Eg drive å bygge meg eit naust kor eg ska laga fiskekaker og hjortekaker, og koka kraft og … veit du egentlig kva som er den store hemmeligheten bak ei god kraft? Det e å koka grønnsakene først, før du har i fiskebeina. Ka du lika å holde på med da?

– Akkurat nå bruker jeg mye av tida mi på et prosjekt om norsk mat?

– Ka, norsk mat? Nei, det va kjekt. Ja, da lika eg. Eg trur du og eg skal få det kjekt i lag her på koldten. Bror min har ein gard kor dei har gjort om låven til selskapslokale. Dei lika norsk mat og lokalmat, og alt det greiene der. Ein gong va Helene Bøksle der, hu fina fra sørlandet som synge. Veit du kva Grune Voche e? Det e ein matfestival i Tyskland. Eg va der med fiskekakene mine for nåken år sido. Dei blei heilt galne. Dei ville kjøpe så mangen fiskekaker av meg at eg kunne blitt millionær. Men eg har heller lyst til å væra med barnebarna og lage fiskekaker til dei i staden, mykje kjekkare det enn å vera millionær. Sa eg at broren min driver Nesheimstunet? Vent, så skal eg finna nåken bilde… Mette Marit har også vore der, også he dei bryllupsuite i siloen med balkong.

Foto: illustrasjonsbilde

Uten mat og drikke duger nordsjøarbeideren ikke

På en boligrigg i Nordsjøen jobbes det dag og natt, og i tillegg til 4 kaffemåltider blir det servert 4 måltider i døgnet i messa. Under hvert måltid skal varmdisken bestå av ulike varmretter med fisk, kjøtt og grønnsaker. I tillegg kan man velge fra et innholdsrikt koldtbord, salatbar, brød, dessert og frukt.

Det er tøffe tider i offshorenæringen. Det er nedgangstider og det spares penger der det spares kan, også på maten. Det er ingen hemmelighet at norske råvarer koster. Jeg var derfor litt bekymret før jeg reiste ut. Bruker de norske råvarer? Er fisken norsk? Er det bare storefekjøtt fra Uruguay og lam fra New Zealand? Har de norske grønnsaker, eller må jeg leve på havregryn i 14 dager?

Foto: Ferske blåskjell fra Snadder og Snaskum i Trøndelag

Fokus på norsk mat

Jeg fikk meg en positiv overraskelse. Her er det fokus på norsk mat, økologiske varer og sesongvarer. Nesten all fiskemat er norsk, alle grønnsakene det er seong for nå er norske. Selvom om en del kjøttvarer er av utenlandsk opprinnelse, er det alltid noe i disken jeg kan spise. Vi får levert fersk fisk hver uke, ferske blåskjell fra Snadder og Snaskum i Rissa og sild fra Kyvik, Haugesund. Her er det svin og lam fra Primajæren, melk fra Rørosmeieriene og syltegaurk merket med Nyt Norge. Og ferske norske grønnsaker. Her ute på en stålkonstruksjon i havet har jeg smakt årets aller første neper, blomkål og ikke minst årets første jordbær.

Foto: Begynte nesten å gråte da jeg kom inn på kjøla og fikk se kasser med norsk jordbær.

Fredagstaco

En kveld skulle vi ha taco til middag og jeg gledet meg! Men, plutselig kom jeg på at hverken lefsene eller tacoskjellene er norske. Kjøttdeigen var fra Irland og tomatsalsa fra USA. Asbjørn hadde løsningen! Vi baker lefser, så du også kan få Lene. Kom igjen! På et blunk var mel og kjevler hentet frem og en rykendre varm steikepanne sto klar. Kjøkkensjefen kom med en skål strimlet svinekjøtt fra primajæren til meg.

Jeg og Asbjørn satte i gang.
Hvetetortilla er en lett sak, bare blande sammen mel, olje, bakepulver og vann og kjevle ut til tynne leiver.
Steikes deretter på en rykende varm stekepanne eller takke i 20 -30 sekunder på hver side.

Foto: vi fikk bakt både flatbrød og lefser i løpet av 14 dager

Å være nordsjøkokk

Jeg jobber som vikar og reiser rundt på ulike plattformer, flyterigger og båter i nordsjøen. Hver tur er det nye kollegaer å forholde seg til og bli kjent med. Heldigvis for meg havnet jeg akkurat på riggen. Selv om jeg stort sett trives der hvor jeg kommer, handler det om kjemi mellom mennesker og noen ganger treffer man litt bedre enn andre.

Å reise hjemmefra etter et år i permisjon var ikke så lett, og når jeg i tillegg kommer med et noe spesielt kosthold er det fantastisk å bli tatt imot på denne måten. Tusen takk til alle de fine folka i cateringen. Tusen takk for all den gode maten, hjelpen og forståelsen. Takk spesielt til Asbjørn som var med på galskapen og for at du digger prosjektet vårt. Håper jeg får komme tilbake igjen snart!

Kommentarer

kommentar