En kulinarisk reise - et familieprosjekt

Prosjekt Norges matfat

Prosjekt Norges matfat

Hvordan skal et bærekraftig kosthold se ut?

Vi må nok spise mindre kjøtt, kaste mindre mat og sannsynligvis må maten vår reise kortere.
Hva vi velger å spise er viktig, ikke bare for deg og din helse, men også for jorda. Vi bør dekke dagens behov uten å ødelegge muligheten for dem som kommer etter oss, det innebærer at alle land må dyrke så mye som mulig av maten sin selv.

For å teste ut hva det innebærer å spise mer kortreist, skal vi leve av Norges matfat i ett år. Med utgangspunkt i Sunnmøre skal vi se hvor langt vi må reise for å få tak i de matvarene vi trenger i hverdagen.

Hvilke produsenter har vi i vårt nærområde og hvordan skal vi finne de?
Hva finnes det av norske alternativer til importerte varer som ris, pasta, frø og nøtter?
Får vi tak i norske grønnsaker og frukt på vinteren?

NYT Norge

På produkter vi kjøper går vi etter NYT Norge-prinsippet, hvor rene råvarer som melk, kjøtt og egg skal være 100 % norsk.
For sammensatte varer er det tillatt med inntil 25 % ikke-norske ingredienser, eksempelvis krydder og sukker som ikke produseres her til lands. For vi skal ikke slutte å importere, men spise etter sesong og spise mer av det som kan dyrkes og produseres her i Norge.

Unntak

Vi mener at det finnes så mange gode småprodusenter i Norge av kaffe og øl, hvor hovedråvaren er importert og derfor ikke går innenfor våre kriterier. Vi synes likevel de fortjener en plass i dette prosjektet, så vi har valgt å ha de med.

Prosjektstart

Tirsdag 1. november starter vår reise inn i de lokale smakene i jakten på et mer bærekraftig kosthold. Vi håper på å få mange gode tips og råd, og oppfordrer til diskusjon på bloggen vår.