Prosjekt Norges matfat

Hvordan skal et bærekraftig kosthold se ut?

Vi må nok spise mindre kjøtt, kaste mindre mat og sannsynligvis må maten vår reise kortere.
Hva vi velger å spise er viktig, ikke bare for deg og din helse, men også for jorda. Vi bør dekke dagens behov uten å ødelegge muligheten for dem som kommer etter oss, det innebærer at alle land må dyrke så mye som mulig av maten sin selv.

For å teste ut hva det innebærer å spise mer kortreist, skal vi leve av Norges matfat i ett år. Med utgangspunkt i Sunnmøre skal vi se hvor langt vi må reise for å få tak i de matvarene vi trenger i hverdagen.

Hvilke produsenter har vi i vårt nærområde og hvordan skal vi finne de?
Hva finnes det av norske alternativer til importerte varer som ris, pasta, frø og nøtter?
Får vi tak i norske grønnsaker og frukt på vinteren?

NYT Norge

På produkter vi kjøper går vi etter NYT Norge-prinsippet, hvor rene råvarer som melk, kjøtt og egg skal være 100 % norsk.
For sammensatte varer er det tillatt med inntil 25 % ikke-norske ingredienser, eksempelvis krydder og sukker som ikke produseres her til lands. For vi skal ikke slutte å importere, men spise etter sesong og spise mer av det som kan dyrkes og produseres her i Norge.

Unntak

Vi mener at det finnes så mange gode småprodusenter i Norge av kaffe og øl, hvor hovedråvaren er importert og derfor ikke går innenfor våre kriterier. Vi synes likevel de fortjener en plass i dette prosjektet, så vi har valgt å ha de med.

Prosjektstart

Tirsdag 1. november starter vår reise inn i de lokale smakene i jakten på et mer bærekraftig kosthold. Vi håper på å få mange gode tips og råd, og oppfordrer til diskusjon på bloggen vår.